Friday, January 27, 2012

sedapkan hidangan budu/sos bilis

ADA orang yang lebih suka masak budu ni dulu..boleh juga. bergantung kepada naluri dan keinginan semasa macam mana korang nak santap mende nih.
  Kalau budu yang dimasak dipanggil budu tumis. senang je nak sediakan. panaskan minyak, masukkan bawang merah yang dihiris halus, masukkan cili giling/boh sket,pastu budu, air dan serai.
   Ada juga yang suka bagi manis sket. Kalau nak manis yang 'lawa', gunalah gula melaka..
gambor limau nipis kalau ada yang tak kenal.. :-)
  Hidangan cara biasa pula lagilah senang. Mayang bawang merah, cili padi, masukkan bersama budu dalam piring atau mangkuk kecik pastu, perah limau nipis sket..limau kasturi pun buleh cuma limau nipis ada rasa yag lebih garang..bau pun wangi wooo..
  Macam chef dah MissJay dalam entri kali ni...papepun, sesape yang dah bosan cicah budu kosong, bolehlah cuba cara MissJay..lets experiment together, okayyyy...

Adios.

No comments:

Post a Comment